Wystartowały Dni Digitalizatora 2019!

Aktualności

Wystartowały Dni Digitalizatora 2019!

Dzisiaj rusza 7 edycja Dni Digitalizatora, konferencji organizowanej przez Narodowe Archiwum Cyfrowe. Tegoroczna edycja, podobnie jak poprzednia, ma miejsce w Filmotece Narodowej – Instytucie Audiowizualnym.

Przed nami dwa dni intensywnych dyskusji o kwestiach związanych z digitalizacją materiałów archiwalnych. Zostanie poruszony m.in. temat nowej instrukcji digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych, a także zaprezentowany zmodernizowany serwis Szukaj w Archiwach i omówiony temat digitalizacji materiałów trudnych. 

75394828_527292464720752_5454024702555062272_n

Konferencję otworzyli Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych dr Paweł Pietrzyk i Dyrektor NAC Radosław Kałużniak.

HARMONOGRAM DNI DIGITALIZATORA 2019

14 LISTOPADA
10:00-10:15 (15 min) Otwarcie konferencji – dr Paweł Pietrzyk (NDAP), Radosław Kałużniak (NAC)
10:15-11:00 (45 min) Nowa instrukcja digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych – Anna Skała (NAC)
11:00-11.15 (15 min) Pytania do nowej instrukcji 
11:30-11:45 (15 min) Zmodernizowany System Informacji Archiwalnej ZoSIA 3.0 – Grzegorz Leple (NAC) 11:45-12:15 (30 min) Publikacja opisów i skanów Zosia-SwA – Andrzej Anisimowicz (NAC)
12:15-12:30 (15 min) Prezentacja zmodernizowanego serwisu Szukaj w Archiwach – Anna Skała (NAC)
12:30-13:00 (30 min) Digitalizacja – udostępnianie materiałów na przykładzie serwisu Szukaj w Archiwach – dr Stefan Artymowski (NAC)
14:00-14:45 (45 min) Katalog dobrych praktyk digitalizacji materiałów audiowizualnych – Łukasz Janik (FINA)
15:00-15:45 (45 min) Projekt Kronik@ – Krajowe Repozytorium Obiektów Nauki i Kultury – dr Rafał Leśkiewicz (Ministerstwo Cyfryzacji)

15 LISTOPADA
9:20-9:40 (20 min) Digitalizacja materiałów trudnych: pieczęcie – Karol Zgliński (AGAD)
09:40-10:00 (20 min) Digitalizacja materiałów trudnych: akta – Michał Zawada (AP Lublin)
10:00-10:20 (20 min) Digitalizacja map i materiałów wielkoformatowych – Ryszard Bacmaga (AP Wrocław)
10:40-11:10 (30 min) Nowa instrukcja digitalizacji: praktyczne aspekty zarządzania barwą (kalibracja i profilowanie sprzętu do digitalizacji) – Mateusz Bolesta (NAC)
11:10-12:30 (80 min) Fotograficzny aparat cyfrowy jako uniwersalne narzędzie digitalizacji – Andrzej Daniluk (Biblioteka Narodowa)
13:30-15:00 (90 min) Sprzęt do digitalizacji w archiwach państwowych – panel dyskusyjny z udziałem uczestników konferencji
15:00 – zakończenie konferencji