Dni Digitalizatora 2018

Aktualności

Dni Digitalizatora 2018

W Filmotece Narodowej – Instytucie Audiowizualnym rozpoczęły się właśnie tegoroczne Dni Digitalizatora. To już 6. edycja konferencji oraganizowanej przez Narodowe Archiwum Cyfrowe.

Uczestnicy konferencji będą przez dwa dni dyskutowali o kwestiach związanych z digitalizacją materiałów archiwalnych – od historii digitalizacji w Polsce po propozycje zmian do obowiązującego zarządzenia Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych w sprawie digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych, a także modernizację Zintegrowanego Systemu Informacji Archiwalnej (ZoSIA) oraz serwisu Szukaj w archiwach.
Na zakończenie uczestnicy będą mieli szansę wymienić się doświadczeniami w ramach platformy dyskusyjnej oraz odwiedzić Dział Digitalizacji FINA. Pełen harmonogram umieszczamy poniżej.

DD2018

Konferencję otworzyli Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych dr Wojciech Woźniak oraz p.o. Dyrektora NAC Radosław Kałużniak

                                         
DNI DIGITALIZATORA 2018
HARMONOGRAM:

18 WRZEŚNIA
10:15 – 10:30 (15 min) Otwarcie konferencji – dr Wojciech Woźniak NDAP, Radosław Kałużniak NAC
10:30 – 11:00 (30 min) Pierwszy rok realizacji Strategii digitalizacji zasobu archiwów państwowych na lata 2018-2023 – Maciej Gajewski NDAP, Eliza Dąbrowska NDAP
11:00 – 11.45 (45 min) Modernizacja Zintegrowanego Systemu Informacji Archiwalnej ZoSIA –Justyna Soliwoda NAC
12:00 – 12:45 (45 min) Modernizacja serwisu Szukajwarchiwach.pl – Katarzyna Zajkowska NAC
13:30 – 14:30 (1 h) 30 lat digitalizacji w Polsce i na świecie – Bolesław Rassalski AP Białystok
14:45 – 15:45 (1 h) Proponowane zmiany w Zarządzeniu NDAP w sprawie digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych – Anna Skała NAC

19 WRZEŚNIA
9:00 – 9:05 Powitanie – Anna Skała NAC
9:05 – 9:50 (45 min) Zarządzenie NDAP w sprawie digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych – omówienie modułu digitalizacji dokumentacji aktowej – Michał Zawada AP Lublin
9:50 – 10:35 (45 min) Zarządzenie NDAP w sprawie digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych – omówienie modułu digitalizacji dokumentacji kartograficznej – Ryszard Bacmaga AP Wrocław
10:50 – 11:20 (30 min) Zarządzenie NDAP w sprawie digitalizacji zasobu archiwalnego archiwów państwowych – omówienie modułu digitalizacji dokumentacji fotograficznej – Aleksandra Brzozowska NAC
11:20 – 12:05 (45 min) Tajemnice przetargów, czyli co zgrzyta w obrazie – Tomasz Gruszkowski Biblioteka Narodowa w Warszawie
12:50 – 13:30 (40 min) – Digitalizacja dostępowa. Możliwości archiwum a jakość digitalizacji – Łukasz Janik FINA
13:30 -14:00 (30 min) – Prawne aspekty digitalizacji materiałów niepublikowanych – Ksenia Kakareko FINA
14:15 – 15:45 (1,5 h) Wizyta studyjna w Dziale Digitalizacji FINA – w grupach
W Sali – Platforma wymiany doświadczeń: moderuje Anna Skała NAC oraz zespół ds. zmiany zarządzenia ds. digitalizacji : Ryszard Bacmaga AP Wrocław, Karol Zgliński AGAD, Michał Zawada AP Lublin, Bolesław Rassalski AP Białystok
16.00 – zakończenie konferencji.